Zinas tante man atdeva 1978. gada grāmatu par garšaugiem ar skaistiem zīmējumiem. ta nu pacentos tos foršākos saglabāt digitālā formā, varbūt vēlāk saņemšos arī kaut ko par viņiem izrakstīt.
Sīpoli.

Pūķgalve.





Mazā brūnvālīte.





Koriandrs. Koriandra ēterisko eļļu izmanto parfimērijā un dzērienu ražošanā. Dienvidu zemēs, galvenokārt ar nosaukumu "kinza", izmanto svaigas vai žāvētas koriandra lapas un jaunos augus. Koriandra augļos ir līdz par 1,21% ēteriskās eļļas, kuras galvenā sastāvdaļa ir linalools.Bez tam tie vēl satur līdz 26% augu eļļas, olbaltumvielas, cieti, cukuru u.c. Arī koriandra lapās atrodama ēteriskā eļļa, taču cita sastāva nekā augļos.



Pļavas ķimene. Ēteriskās eļļas daudzums pieaug secībā stumbrs-lapas-pumpuri-ziedi-augļi. Ķimeņu ēteriskajai eļļai piemīt antimikrobiāla aktivitāte.


Dilles. Dilles pazinuši un audzējuši jau senie ēģiptieši, grieķi, arābi un citas tautas. Dilles cēlušās Dienvideiropā. Zaļajās diļļu lapās ir 150 - 180 mg% C vitamīna, 6-8mg% karotīna, kā arī B grupas, P un PP vitamīni. Specifisko aromātu dillēm piedod ēteriskā eļļa, ko satur visas auga daļas, eļļas galvenā sastāvdaļa ir karvons.

Benedikts.Ziedoša auga galotnes satur sveķus, gļotas, miecvielas, ābolskābo magniju, rūgtvielu knicīnu, nikotilamīdu. Uzlabo ēstgribu un gremošanas orgānu darbību. Izmanto rūgto liķieru ražošanā.

Balzāma biškrēsliņš.Vēl līdz XIX gs. vidum balzāma biškrēsliņš bija viens no galvenajiem vietējiem garšaugiem Eiropā un Krievijā.Augs satur ēterisko eļļu, kas tam piedod patīkami atsvaidzinošu smaržu. Eļļas sastāvā galvenokārt ietilpst parafīns un ketoni. Izžāvētus, pulverī sasmalcinātus augus izmanto pie saldajiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem. Balzāma biškrēsliņš noder arī dzērienu aromatizēšanai. Nostādinot uz auga lapām olīvu eļļu, tā iegūst patīkamu garšu un aromātu un tiek saukta arī par "balzāma eļļu".Tai piemīt stipras antiseptiskas īpašības.

Avotu krese. Savvaļā avotu kresi sastop pie upēm, avotiem, strautiem, dīķiem un ezeriem ar tīru ūdeni. Avotu krese ir viens no vērtīgākajiem lapu dārzeņiem - garšaugiem, no kuriem visu vasaru un pat ziemā var iegūt svaigus un garšīgus salātus ar augstu vitamīnu un joda saturu. Patīkamo spēcīgo aromātu avotu kresei piedod ēteriskā eļļa ar rūgtenu garšu, kas līdzīga sinepju eļļai. Avotu kresi izmanto kā dārzeni - garšaugu un ārstnieciskos nolūkos. Avotu krese jeb ūdens krese ir daudzgadīgs kāpostu dzimtas lakstaugs, kas piemērojies augšanai ūdenī.Tas ir 30 - 90cm, dažkārt līdz pat 3m garš.
Ārstniecības salvija.


Benedikts.Ziedoša auga galotnes satur sveķus, gļotas, miecvielas, ābolskābo magniju, rūgtvielu knicīnu, nikotilamīdu. Uzlabo ēstgribu un gremošanas orgānu darbību. Izmanto rūgto liķieru ražošanā.

Balzāma biškrēsliņš.Vēl līdz XIX gs. vidum balzāma biškrēsliņš bija viens no galvenajiem vietējiem garšaugiem Eiropā un Krievijā.Augs satur ēterisko eļļu, kas tam piedod patīkami atsvaidzinošu smaržu. Eļļas sastāvā galvenokārt ietilpst parafīns un ketoni. Izžāvētus, pulverī sasmalcinātus augus izmanto pie saldajiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem. Balzāma biškrēsliņš noder arī dzērienu aromatizēšanai. Nostādinot uz auga lapām olīvu eļļu, tā iegūst patīkamu garšu un aromātu un tiek saukta arī par "balzāma eļļu".Tai piemīt stipras antiseptiskas īpašības.

Avotu krese. Savvaļā avotu kresi sastop pie upēm, avotiem, strautiem, dīķiem un ezeriem ar tīru ūdeni. Avotu krese ir viens no vērtīgākajiem lapu dārzeņiem - garšaugiem, no kuriem visu vasaru un pat ziemā var iegūt svaigus un garšīgus salātus ar augstu vitamīnu un joda saturu. Patīkamo spēcīgo aromātu avotu kresei piedod ēteriskā eļļa ar rūgtenu garšu, kas līdzīga sinepju eļļai. Avotu kresi izmanto kā dārzeni - garšaugu un ārstnieciskos nolūkos. Avotu krese jeb ūdens krese ir daudzgadīgs kāpostu dzimtas lakstaugs, kas piemērojies augšanai ūdenī.Tas ir 30 - 90cm, dažkārt līdz pat 3m garš.


Kur var dabūt benedikta sēklas?
AtbildētDzēst